Σύλλογος Φίλων Ιστορικού & Λαογραφικού Μουσείου Δήμου Αίγινας

"Ίδρυμα Παναγή & Ελένης Ηρειώτη"
Έτος ιδρύσεως 1989
Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο στεγάζεται σε νεοκλασικό κτίριο του 1828, στην οδό Σπύρου Ρόδη 16, που κληροδότησε στο Δήμο της Αίγινας η Πολύμνια Ηρειώτη Θωμάκου, κόρη του Παναγή Ηρειώτη, ο οποίος ήταν διδάκτωρ Φιλολογίας, Αρχαιολόγος, Λαογράφος και επί σειρά ετών Διευθυντής του Σχολαρχείου της Αίγινας. Η αείμνηστη Γωγώ Κουλικούρδη, διδάκτωρ Ιστορικός και φίλη της Πολύμνιας Ηρειώτη, αγωνίστηκε για την ίδρυση του Μουσείου μας.
Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας
Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας
Το κτήριο υπέστη ζημιές κατά το σεισμό του 1981. Οι επισκευές ολοκληρώθηκαν σταδιακά από τον "Σύλλογο Φίλων του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας" με χρήματα από δωρεές,bazaars, εκθέσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ο Σύλλογος συνεχώς εμπλουτίζει τις συλλογές του Μουσείου με δωρεές Αιγινητών και φίλων της Αίγινας.
Στον πρώτο όροφο συναντάμε το "Αστικό Αιγινήτικο σπίτι" που περιλαμβάνει κειμήλια της οικογένειας Ηρειώτη, τη βιβλιοθήκη, την αλληλογραφία και το αρχείο του Παναγή Ηρειώτη, καθώς και παλιά έπιπλα, γκραβούρες, πίνακες ζωγραφικής, παραδοσιακές και αστικές φορεσιές, Αιγινήτικες δαντέλες φτιαγμένες με κοπανέλι, λευκοκεντήματα και διάφορα διακοσμητικά αντικείμενα.
Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας
Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας
Στο ισόγειο μπορούμε να επισκεφθούμε το "Χωριάτικο σπίτι" με αντικείμενα καθημερινής χρήσης, είδη υφαντικής, γεωργικά εργαλεία και το "Σπίτι του Ψαρά" με είδη αλιείας, σπογγαλιείας και μοντέλα καϊκιών σε μικρογραφίας.

Δωμάτια Ιστορίας (Αφιέρωμα στο Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας)

Ξενάγηση στο Λαογραφικό Μουσείο

Παρουσίαση: Κωνσταντίνα Χατζίνα
Σκηνοθεσία / Κάμερα / Μοντάζ / Σύλληψη: Ανέστης Κορνέζος
Φωτογραφία / Digital management: Ειρήνη Κουνάδη
Μουσική: Summer Bliss / Ocean Bloom & Awake / Sappheiros