Η οικία Ηρειώτη, ένα από τα ιστορικά σπίτια στο κέντρο της πόλης της Αίγινας.

Η ιστορία της Αίγινας έχει μελετηθεί και καταγραφεί μέσα στους τοίχους αυτού του όμορφου σπιτιού στην οδό Νικολάου Πέππα 10. Στο σπίτι αυτό πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της η φιλόλογος, ιστορικός ερευνήτρια και συγγραφέας της Αίγινας Γωγώ Κουλικούρδη. Ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες της ζωής της όταν ολοκλήρωσε την εκπαιδευτική της καριέρα όπου έχοντας ως βάση αυτό το κτίριο, αφοσιώθηκε στη μελέτη της Ιστορίας, του πολιτισμού της λαογραφίας της Αίγινας, μέσα από πηγές, ζωντανές μαρτυρίες, συνεντεύξεις συλλογή πρωτότυπου υλικού. Πολλοί οι συνεργάτες, οι φίλοι, οι μαθητές και οι μαθήτριες της που δρασκέλισαν το κατώφλι τούτου του σπιτιού και μετέλαβαν της εμπειρίας και της σοφίας της Γωγώς. Εδώ συνέγραψε τα τελευταία της βιβλία. Εδώ έμαθε να χειρίζεται ηλεκτρονικό υπολογιστή, εδώ αρχειοθέτησε σε πάμπολλους φακέλους το ανεκτίμητο υλικό της. Σήμερα το σπίτι αυτό έχει δωρηθεί από την οικογένεια της Γ. Κουλικούρδη στο Σύλλογο Φίλων του Ιστορικού και Λοαγραφικού Μουσείου Αίγινας, του οποίου εμπνευστής και πρωτοπόρος στη δημιουργία του υπήρξε η Γωγώ Κουλικούρδη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους της Ασπασίας Συρίγου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φίλων του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Δήμου Αίγινας εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους της Ασπασίας Συρίγου για την απώλεια της. Η Ασπασία ήταν μέλος του Συλλόγου μας και είχε συμβάλλει στα μπαζάρ που διοργανώνονταν με επιτυχία στο παρελθόν καθώς ήταν τακτική εκθέτρια. Έργα της κοσμούν πολλά αιγινήτικα σπίτια (ζωγραφική σε πέτρα και σε αιγινήτικα παραδοσιακά κανάτια) και ήταν άριστη τεχνίτρια στο κοπανέλι. Θα μας λείψει για το κέφι της για τη ζωή και την δουλειά της.

Ευχές και ανακοίνωση για τις εκδηλώσεις.

Σύλλογος Φίλων Ιστορικού & Λαογραφικού Μουσείου Δήμου Αίγινας
«Ίδρυμα Παναγή & Ελένης Ηρειώτη»


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Το Δ.Σ του Συλλόγου Φίλων Ιστορικού & Λαογραφικού Μουσείου Δήμου Αίγινας «Ίδρυμα Παναγή & Ελένης Ηρειώτη» εύχεται στα μέλη και τους φίλους του καλή χρονιά με υγεία και κάθε καλό!

Επίσης ευχόμεθα η πανδημία που μας στερεί τη δυνατότητα να κόψουμε την πίτα μας και να ανταλλάξουμε από κοντά ευχές για το Νέο Έτος, καθώς και να πραγματοποιήσουμε διάφορες προγραμματισμένες εκδηλώσεις, σύντομα να εκλείψει.